Kelas Ms Excel & BINGO Games

22 Oktober 2018 | Aktiviti Terkini

21 Oktober 2018 – Kelas ICT setiap hari Ahad bagi minggu ini ialah Kelas Ms Excel & BINGO Games. Kelas diadakan pada pukul 11 hingga 1 tengahari dan dihadiri oleh seramai 7 orang murid berusia dari 12-9 tahun.

Di dalam Ms Excel, peserta di ajar tentang cara mengatur lebar kolum (column) & tinggi baris (row), membuat pilihan sel (select cell/range) membuat tabel (table), tetapan tulisan (font) dan mewarna sel. Cara mudah untuk memastikan peserta faham ialah dengan mengarahkan mereka membuat table 5x5 cell mengikut saiz yang diberi. Kemudian mengisikan nombor 1-25 ke dalam setiap kotak cell tersebut.

Bagi menjadikan pembelajaran hari ini lebih menarik, peserta diajar untuk bermain permainan BINGO dengan menggunakan kotak bernombor yang telah disiapkan oleh semua peserta tersebut.

Kami menggunakan ‘Roda Impian’ untuk memilih giliran peserta yang dibuat menggunakan https://www.classtools.net/random-name-picker/ . Peserta yang terpilih oleh roda impian ni perlu menyebut nombor yang mereka inginkan dan permainan diteruskan sehingga ada pemenang. Peserta merasa sangat teruja dan seronok sehingga meminta untuk bermain lagi berulang kali. Peserta yang berjaya turut mendapat hadiah cenderahati. Apa yang menarik ialah peserta boleh belajar dan mendapat ilmu dengan cara yang menyeronokkan.


Berikut adalah gambar sepanjang aktiviti ini dijalankan:

Kembali Ke Atas

kembali